Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ομοιοπαθητική 10-16 Απριλίου 2021

Φέτος, η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ομοιοπαθητική, αφορά τη βιώσιμη «πράσινη» θεραπεία και συμβαίνει την καλύτερη χρονική στιγμή!

Η κρίσιμη κλιματική κατάσταση είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία της ανθρωπότητας. Ο πλανήτης μας σήμερα είναι θερμότερος από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 1000 χρόνια, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δέκα πιο «ζεστά» χρόνια έχουν καταγραφεί όλα, από το 2002 και μετά. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και γνωρίζουμε ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

Είναι εύκολο να αισθανόμαστε ότι μας ξεπερνά ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα. Αλλά έχουμε ήδη πολλές λύσεις, υιοθετώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστατεύοντας τα δάση και τους ωκεανούς, βάζοντας ένα τέλος στις επιθετικές τεχνικές καλλιέργειας και αποκαθιστώντας στη φυσική τους κατάσταση τις προστατευμένες περιοχές. Οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις κυβερνήσεις, με τολμηρή και αποφασιστική δράση, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υιοθετούν αλλαγές που αυξάνουν τον ρυθμό προόδου και ενθαρρύνουν τις αλλαγές συμπεριφοράς.

Πολλοί από εμάς, ήδη γνωρίζουμε πώς οι επιλογές του προσωπικού τρόπου ζωής μας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Όλοι μαθαίνουμε να μειώνουμε τη χρήση πλαστικών, να τρώμε λιγότερο κρέας και να επιλέγουμε πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης. Αλλά, ίσως είναι λιγότερο γνωστές οι επιπτώσεις των επιλογών υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η φαρμακευτική βιομηχανία έχει αποφύγει τον λεπτομερή περιβαλλοντικό έλεγχο.

Το 2018 μια μελέτη αποκάλυψε ότι η διεθνής φαρμακευτική βιομηχανία έχει περισσότερες εκπομπές άνθρακα από την αυτοκινητοβιομηχανία. Οδηγούμενοι σε αφθονία φθηνού πετρελαίου τον περασμένο αιώνα, το σύγχρονο ιατρικό μας σύστημα στηρίχτηκε στα ορυκτά καύσιμα και τις πετροχημικές ουσίες, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη παραγωγή των βασικών ιατρικών ειδών, που εξαντλούν όμως τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Η ίδια η παραγωγή των φαρμάκων συχνά γίνεται με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με εκτεταμένη χρήση διαλυτών και διεργασίες εκχύλισης και καθαρισμού με υψηλές εκπομπές άνθρακα.

Κατά κάποιο τρόπο, η ομοιοπαθητική έχει ευκολότερη πορεία όσον αφορά την προώθηση της περιβαλλοντικής της πιστοποίησης. Οι διαδικασίες παραγωγής των ομοιοπαθητικών φαρμάκων ρυπαίνουν λιγότερο. Καταρχήν, υπάρχουν πολύ λιγότερα συστατικά: μια μικρή ποσότητα της φυσικής ουσίας, αλκοόλη, νερό και σακχαρόζη. Όχι ισχυρά χημικά, όχι τοξικά υποπροϊόντα. Μόνο ήπιο, αποτελεσματικό φάρμακο που είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Και η επαναλαμβανόμενη αραίωση και δόνηση που περιλαμβάνονται στη διαδικασία παραγωγής σημαίνει ότι κυριολεκτικά χιλιάδες δόσεις μπορούν να παρασκευαστούν από την αρχική ποσότητα. Είναι το απόλυτο ανανεώσιμο φάρμακο. Φυσικά, πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορούν να κάνουν οι παρασκευαστές και οι επαγγελματίες. όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να γίνουμε πιο «έξυπνοι», πιο «καθαροί» και πιο «πράσινοι».

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών στις υδάτινες οδούς και στην τροφική αλυσίδα, ως συνέπεια της μαζικής απόρριψης και της κακής διαχείρισης των αποβλήτων. Ορμόνες, αντικαταθλιπτικά και αντιβιοτικά έχουν βρεθεί στα δίκτυα ύδρευσης μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο, με ιχνοστοιχεία να ανιχνεύονται ακόμα και στην Αρκτική. Μια πρόσφατη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά σε ορισμένα ποτάμια υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα έως και 300 φορές, ένα πρόβλημα που όχι μόνο βλάπτει το τοπικό οικοσύστημα, αλλά επίσης σηματοδοτεί το μέγεθος του επικείμενου προβλήματος της μικροβιακής αντοχής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει ανακηρύξει την αντοχή στα αντιβιοτικά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Dame Sally Davies, πρώην επικεφαλής ιατρός, προειδοποίησε ότι «η αποτυχία αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημείο που κοινές ιατρικές παρεμβάσεις να γίνουν πολύ επικίνδυνες να πραγματοποιηθούν και θεραπεύσιμες παθήσεις να γίνουν πάλι απειλητικές για τη ζωή.

Η ομοιοπαθητική προσφέρει ασφαλή και μη τοξική θεραπεία για πάνω από δύο αιώνες.

Φυσικά, η προστασία της υγείας μας δεν πρέπει να διακυβεύεται και πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία όταν απαιτείται. Είναι όμως σαφές ότι πρέπει να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας στην υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα υγιέστερο και βιώσιμο μέλλον.

Έχουμε την δυνατότητα επιλογής σε τόσες πολλές πτυχές της ζωής μας, οπότε είναι λογικό να έχουμε λόγο και στις αποφάσεις περί υγειονομικής περίθαλψης, επιλέγοντας τι μας ταιριάζει καλύτερα σε μια δεδομένη στιγμή, τόσο από θεραπευτική άποψη όσο και σε οικολογική βάση. Γιατί όταν λαμβάνονται υπόψη τα περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα, η ομοιοπαθητική είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο «πράσινες» επιλογές που διατίθενται σήμερα. Προσφέρει μια ασφαλή, χαμηλού κόστους και αποτελεσματική λύση για κάποια από τα προβλήματα υγείας μας, αφήνοντας τις συμβατικές προσεγγίσεις για πιο αναγκαίες και απαραίτητες καταστάσεις Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά μέσα στο σκοτάδι, έχουμε δει τη δύναμη των συλλογικών μας προσπαθειών. Η αλλαγή είναι δυνατό να συμβεί. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, βρίσκοντας τρόπους για να προχωρήσουμε και να μετασχηματίσουμε. Έτσι, για την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ομοιοπαθητική φέτος, ας γιορτάσουμε την Ομοιοπαθητική και τη θέση της σε ένα μέλλον βιώσιμης και ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης.

Βιβλιογραφία:

1. Carbon footprint of the global pharmaceutical industry and relative impact if its major players – Lotfi Belkhir and  Ahmed Elmeligi.
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154246/
3. www.nrdc.org/sites/default/files/dosed4pgr.pdf
4. Fatta-Kassinos, D., 2010. K. Kummerer, Pharmaceuticals in the environment: sources, fate, effects and risks. Environmental Science and Pollution Research, 17(2), pp.519-521. Kallenborn, R., Fick, J., Lindberg, R.M Moe, M., Nielse, K.M., Tysklind, M. and Vasskog, T., 2008. Pharmaceutical residues in Northern European environments: consequences and perspectives. In Pharmaceuticals in the Environment (pp. 61-74). Springer, Berlin Heidelberg.
5. www.york.ac.uk/news-and-events/news/2019/research/antibiotics-found-in-some-of-worlds-rivers/
6. www.gov.uk/government/news/keep-antibiotics-working-campaign-returns

Πηγή: Τhe school of Homeopathy (www.homeopathyschool.com)