Τι είναι η Ομοιοπαθητική;
Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;
Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Είναι αποτελεσματικά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Πώς ενεργούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα; Είναι επικίνδυνα; Έχουν παρενέργειες;
Πως παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγωγή και από τι εξαρτάται;
Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία;
Τι είναι η Ομοιοπαθητική;
Η Ομοιοπαθητική είναι θεραπευτική Τέχνη, εντελώς φυσική, χωρίς παρενέργειες, φιλική προς τον άνθρωπο, βασισμένη σε συγκεκριμένους αναλλοίωτους θεραπευτικούς νόμους. Στηρίζεται στην αρχή “όμοια ομοίοις εισίν ιάματα”, που ήταν η θεραπευτική αρχή του Ιπποκράτους. Στόχος της είναι η κινητοποίηση των δυνάμεων του οργανισμού με την ενδυνάμωσή του, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση και αποκατάσταση της διαταραγμένης υγείας.
Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;
Στην Ομοιοπαθητική δεν ξεχωρίζουμε ασθένειες, αλλά ανθρώπους ασθενείς. Κάθε άρρωστος είναι μία ξεχωριστή περίπτωση που δεν μοιάζει με καμιά προηγούμενη. Σύμφωνα με την αντίληψη της Ομοιοπαθητικής, οι αλλοιώσεις και οι καταστροφές των ιστών σχετίζονται με το φυσικό σώμα και είναι μόνον ένας απόηχος, ένα αποτέλεσμα της ασθένειας, δεν είναι η ίδια η ασθένεια.
Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σκευάσματα έχουν φυτική, ζωική ή ορυκτή προέλευση και δεν έχουν καμιά σχέση με τα χημικά φάρμακα που επιδρούν στον οργανισμό κατασταλτικά καταπολεμώντας μόνο το σύμπτωμα. Αντιθέτως, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν τον αμυντικό μηχανισμό του ασθενούς ως σύνολο, ώστε τελικά να εξαφανίζεται οριστικά και με ήπιο τρόπο το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.
Είναι αποτελεσματικά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεραπεύουν ήπια, σύντομα, και πολλές φορές άμεσα, οξείες ασθένειες, εκεί που θα εχορηγούντο αντιβιοτικά, κορτιζόνη κτλ. με όλες τις παρενέργειες που τα χημικά αυτά φάρμακα συνεπάγονται. Στις χρόνιες ασθένειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεραπεύουν το αίτιο που τις έχει προκαλέσει. Έτσι ο ασθενής απαλλάσσεται από την ασθένειά του εντελώς.
Πώς ενεργούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα; Είναι επικίνδυνα; Έχουν παρενέργειες;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενισχύουν όλον τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εξισορρόπησή του και την θεραπεία του. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν παρουσιάζουν καμιά απολύτως παρενέργεια λόγω του μεγάλου βαθμού της αραίωσής τους. Απεναντίας, με την διαδικασία της παρασκευής τους έχουν αυξημένη θεραπευτική δράση. Η δράση τους δεν είναι χημική, αλλά πάντα ενεργειακή. Έτσι δεν δημιουργούν εθισμό στον οργανισμό. Επειδή ακριβώς δεν έχουν καμιά απολύτως παρενέργεια, είναι ιδανικά επίσης για παιδιά και για βρέφη.
Πως παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ή αλλιως σκευάσματα προέρχονται απο ουσίες φυτικές, ορυκτές ή και ζωϊκές, επεξεργασμένες με τελείως φυσικο τροπο χωρίς καμμία επίδραση κάποιου χημικού παράγοντα. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές: κάψουλες, σφαιρίδια, κολύρια, βάμματα. Παρασκευάζονται απο εξειδικευμένους φαρμακοποιούς με ειδική μέθοδο παρασκευής τους, κατά την οποία η αρχική ουσία αραιώνεται διαδοχικά σε υδατικά διαλύμα τα οποία υποβάλλονται σε ταυτοχρονες δονήσεις/κρούσεις. Διατίθενται δε απο πολλά εξειδικευμένα φαρμακεία.
Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική αγωγή και από τι εξαρτάται;
Η θεραπεία εξαρτάται από το αν είναι οξύ ή χρόνιο το περιστατικό. Έτσι σε ένα προσφατο, οξύ περιστατικο, η βελτίωση είναι άμεση και η αποθεραπεία σύντομη. Σε χρονιο περιστατικο απαιτείται περισσοτερο διάστημα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: γενικότερη κατάσταση ψυχοσωματικής υγείας του ατόμου, περιβαλλοντικές συνθήκες, κληρονομικότητα, μακροχρόνια χρήση ισχυρών φαρμάκων κα.
Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Αν κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας παρουσιασθεί κάποιο οξύ προβλημα (κρυολογημα, διάρροια, έντονος πονοκέφαλος κλπ.), επικοινωνείστε με τον ομοιοπαθητικό σας ώστε να σας υποδείξει το κατάλληλο για σας ομοιοπαθητικο φάρμακο ή να σας δώσει άλλες οδηγίες.
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία;
Κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής αγωγής, αλλά και για όσο διάστημα καθορίζει ο ομοιοπαθητικός ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει:
– Καμφορά (όπως οι αλοιφές εντριβών, έμπλαστρα, vicks κλπ.).
-Ναφθαλίνη
– Καφέ και κάθε τι που περιέχει καφεϊνη, οπως η κοκα-κολα και ορισμένα παυσίπονα. Επιτρέπονται υποκατάστατα του καφέ απο κριθάρι, ρεβύθι.
– Μέντα (υπάρχει σε λικέρ, καραμέλες, ορισμένες οδοντοκρεμες,τσίχλες).
-Ευγενόλη (δηλ. γαρυφαλέλαιο, ουσία που χρησιμοποιείται σε οδοντοσφραγίσματα).
– Εαν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συνενοηθεί με τον ομοιοπαθητικό και τον Ιατρό που του τα χορήγησε.